Mennyi béta-glükán biztonságos naponta?

A béta-glükán egy olyan rostforma, amelyet sok ételben találnak, különösen az ázsiai gyógyászatban hosszútávú gombák gyógynövény értékük miatt. Erős bizonyítékok támasztják alá a béta-glükánok szívegészségügyi előnyeit, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala lehetővé teszi a gyártók számára, hogy az anyagot tartalmazó termékeket “szív egészségesnek” minősítsék. A béta-glükán különböző módon stimulálja az immunfunkciót, és a bizonyítékok azt sugallják, hogy erősítheti az immunrendszert, ami potenciálisan sokféle körülményt jelentene. A Beth Israel Deaconess Medical Center megjegyzi, hogy 2011-től még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy végleges következtetéseket vonhasson le a terápiás alkalmazásokról ezen a területen. Egyes adagolási irányelvek léteznek, de a maximális dózist nem állapították meg. Ha úgy gondolja, hogy a béta-glükán alkalmazása bizonyos egészségügyi problémát jelent, beszéljen orvosával a megfelelő dózisról.

Adagolási irányelvek

A Beth Israel Deaconess Medical Center megjegyzi, hogy a béta-glükán hatását vizsgáló tanulmányok a magas koleszterinszintre gyakorolt ​​hatását 3,000 és 15,000 mg között adják. Az eredmények azt sugallják, hogy az adagolási spektrum magasabb vége jobb eredményeket produkál. Ami az immunfunkciót serkenti, az adott felhasználást vizsgáló kutatás hiánya megnehezíti a minimális és maximális dózisok meghatározását. A University of Michigan Egészségügyi Rendszer megjegyzi, hogy a legtöbb gyártó a béta-glükán kiegészítők napi dózisok 1000 mg-ig naponta erre a célra.

Mellékhatások

Mivel a béta-glükán természetesen előfordul az élelmiszerben, úgy tűnik, hogy általában biztonságos kiegészítő, kevés mellékhatás veszélyével. A Drugs.com megállapítja, hogy az állatkísérletek során a nagy dózisú béta-glükán nem okozott toxicitást vagy mortalitást.

interakciók

A gyógyszerészeti kölcsönhatásokat tudományos szakirodalomban nem dokumentálták. Ha vényköteles gyógyszereket szed, azonban mindig vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt használna.

Egyéb felhasználási szempontok

A béta-glükán potenciálja az immunrendszer stimulálására potenciálisan problematikus lehet, ha bármilyen olyan állapot áll fenn, amely egy túlzott aktivitású immunrendszerből származik, például autoimmun betegségben, vagy ha szervátültetést kapott. A Beth Israel Deaconess Medical Center azonban megjegyzi, hogy ezek a negatív reakciók hipotetikusak és 2011-től nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez a probléma ténylegesen bekövetkezett. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt terhes, szoptatott, vagy máj- vagy vesebetegségben szenved.