Hogyan kell gyógyítani egy törött csontot

Bár a csonttörés meggyógyításához szükséges idő a páciens egészségi állapotától, életkorától és a törés súlyosságától függ, általában hetekig, de több hónapig is eltarthat gyógyulni, jelentette be az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia. A törött csontból való visszanyerés bosszantó és időigényes lehet, de a táplálkozás, a pihenés, az orvosi kezelés és az életmódbeli szokások szerepet játszhatnak a törött csont gyógyulásának felgyorsításában.

Használja a megfelelő táplálkozást

Amikor a törött csont gyógyul, akkor több energiát igényel, amíg javításra kerül. Az extra energiának a táplálására a szervezetnek több kalóriára van szüksége. A kalóriabevitel mennyisége növeli a testet, és meg kell gyógyítani egy törött csontot a méretétől, súlyától és a szünet súlyosságától függően. Például egy sérült, ágyon fekvő páciensnek szüksége lehet háromszor több kalóriára, mint a normális, míg a csonttörést javítja, magyarázza az Osteoporosis Nutritionist Dr. Susan E. Brown Ph.D. Nemcsak hogy fontos a kalóriabevitel növelése A törött csontok helyreállítási fázisában, de fontos, hogy enni több fehérjét és kalciumot a diéta. A kalcium és a fehérje a csontok fontos építőkövei, amelyek a csontgyógyulás folyamatában szükségesek. A napi multivitamin segít további vitaminok, például a B6, C, D és K vitamin, valamint az ásványi anyagok cink és réz előállításához. Kezelőorvosa megadhatja Önnek a táplálkozás során szükséges speciális táplálkozási változtatásokat.

Pihenj sokat

A Penn State Milton S. Hershey Orvosi Központ szerint néhány kisebb csonttörés, mint például a stressz törések pihentetnek. Kerülje el a törést okozó tevékenységet. Orvosa eldobhatja a törött csontot, hogy megakadályozza a feloldódást. Lehet, hogy szüksége van a mancsok vagy a kerekes szék segítésére, hogy megtartsd a törött csontod mozgását. Bizonyos esetekben szükség lehet a pihenésre, hogy megfelelően gyógyítsa meg a törést.

Kérjen gyógykezelést

A pihenés mellett jégcsomagot is lehet használni a duzzanat csökkentésére. Orvosa megmondhatja, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmaz, segítve a fájdalom enyhítését és a gyulladás okozta csonttörések csillapítását. Bizonyos csonttöréseknél a testmozgás ajánlott, hogy fokozza a keringést és a tápanyagok áramlását a gyógyító töréshez. Beszéljen orvosával, hogy tanácsot adjon a mozgásszervezés típusairól, hogy segítsen meggyógyítani a törését. Súlyos vagy nyílt törések esetén műtétre lehet szükség.

Az életmódbeli szokások megváltoztatása

A dohányzás késleltetheti a törött csont gyógyulását, és kétszer nagyobb valószínűséggel fertőzést okozhat, állítja Dr. Susan E. Brown, PhD. A fertőzés valószínűségének csökkentése és a törési gyógyulási idő javítása érdekében tilos a dohányzás, amíg a törött csont teljesen meg nem gyógyul. Hasonlóképpen, az alkoholfogyasztás növelheti a fertőzés kockázatát, ami hatással lehet a gyógyulási időre.