Hogyan kell megmondani, hogy van ételmérgezés

Hasmenés görcsök, émelygés, hasmenés, az étkezés zavarása – az ételmérgezés tünetei nagyon hasonlítanak a gyomorfájdaloméhoz. És az ételmérgezés és a gyomorrontás kezelése hasonló is lehet. Ezért lehet, hogy meghatározhatja, mely betegség befolyásolja az időzítést és a tüneteket, de végül a következő napokban óvatosan kell kezelnie a testedet, függetlenül attól, hogy melyik betegség következett be.

Az ételmérgezés megértése

Míg a gyomorfájás egy vírusból származik, az ételmérgezés akkor következik be, ha olyan baktériumokat fogyaszt, mint a szalmonella, a listeria, az E. coli vagy a Campylobacter. A KidsHealth szerint nagy valószínűséggel ételmérgezést kap a hús, a baromfi, a tojás, a tej és a kagyló. De ez is a mosatlan gyümölcsökből és zöldségekből, valamint a rossz élelmiszerkezelésből vagy előkészítésből származhat.

A tünetek azonosítása

Az ételmérgezés tünetei attól függően változnak, hogy a baktériumok bejutottak a rendszerbe, az Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció szerint, de vannak közös jelek. A hasi görcsök, a hányás vagy a hányinger és a hasmenés mind általános tünetek, de étvágytalanság, enyhe láz, hidegrázás vagy fejfájás is tapasztalható.

Időzítés és előfordulás

A gyomormarab bármikor sztrájkolhat, de lehet, hogy meghatározhatja az ételmérgezést az ütközéskor. Bár az ételmérgezés bizonyos esetekben néhány napig várhatja a csúnya fejét, jelentette a KidsHealth, a leggyakoribb ételmérgezést jellemző tünetek jellemzően 2-6 órán belül jelennek meg az étkezés során. Ezenkívül, ha a kontaminált ételeket ugyanúgy fogyasztja, mint mások – például grillezés vagy büfé -, akkor tudni fogja, hogy az ételmérgezés, mert mások ugyanabban az időben megbetegednek.

Mikor kell egy orvost látni?

Az enyhe ételmérgezés tünetei gyorsan megoldódhatnak, mielőtt megbeszélést tartanának orvosával. Általában az ételmérgezéssel küzdő embereknek nincs szükségük gyógyszeres kezelésre, a KidsHealth megjegyzi, de a kórházba kerülhet, ha megengedi magának, hogy kiszáradjon. Ha súlyos ételmérgezésre vonatkozó orvosi kezelést igényel, orvosa rendelhet egy sigmoidoszkópiát, amely vérzés vagy fertőzés forrását keresi a szervezetben.

Helyreállítás otthon

Ha úgy érzed, hogy lefolyhatod a folyadékokat, kortyolgathatsz vízzel vagy más tiszta folyadékkal a kiszáradás elkerülése érdekében. A MedlinePlus azt is sugallja, hogy az orális rehidratációs keveréket egy gyógyszertárból lehet megvásárolni és vízzel keverni, hogy mind a hányásból, mind a hasmenésből kikerülő folyadékokat és ásványokat helyettesítse. Ha készen állsz arra, hogy újra elkezded az ételt, tartsd meg az ételt egyszerűen, például kekszet, száraz pirítóst vagy sima rizst.