Hogyan lehet tudni, hogy a sült csirke készen áll-e hőmérő nélkül?

A megfelelően sült vagy pörkölt csirke nagyon kielégítő étel a szakács számára. Gyönyörűen éles, aranyszínű bőre, zamatos aroma és finom, nedves hús lesz. A trükk az, hogy a csirkét főzzük úgy, hogy egészen végbemegy, anélkül, hogy a madár bármely részét túlcsikázhatnánk. Az egyetlen módja annak, hogy megismerjék bizonyos madarakat, hogy hús-hőmérőt használjon, de ha ezek nem állnak rendelkezésre, figyeljen különleges vizuális jelekre.

Élelmiszerbiztonság

A csirke túlkonzerválása szárazon és íztelenül hagyhatja, de nem okoz semmi kárt, mint szakács. A csirkehúzás kevésbé súlyos, mivel a baktériumok – például a szalmonella és a campylobacter – betegségben rejlenek. A “Consumer Reports” folyóiratban folyó vizsgálat megállapította, hogy a kereskedelmileg emelt szupermarket-csirkék többségét egy vagy mindkét baktérium fertőzte meg, és évente több millió betegséget okoz. A csirke biztonsága érdekében az USDA Élelmiszerbiztonsági és Információs Szolgálata azt tanácsolja, hogy főzze azt egy belső hőmérsékleten, 165 ° Fahrenheitig. A legmegbízhatóbb vizsgálati módszer egy hús hőmérő.

Vizuális jelek

Hús-hőmérő nélkül más módszereket kell alkalmaznia a csirke állapotának ellenőrzésére. Az egyik módja az, hogy a madárat úgy csússzold be, hogy a levek kifolyjanak az üregéből. Ha tiszták, a csirke valószínűleg megtörténik, rózsaszín azt jelenti, hogy még nem kész. Ugyanezt a tesztet alkalmazhatjuk a csirke áttörésével a mell vastag részén, majd ismét a combon. Ha a gyümölcslevek tisztaek, a madár valószínűleg megtörténik.

Egyéb tesztek

Két másik vizsgálat meglehetősen megbízhatóan ellenőrzi a madár ajándékát. Ha átszúrja a mellet vagy a combot, legalább 15 másodpercig tartsa a kését a csirkében, majd érintse meg az ajkához vagy a csukló belsejébe. Ha elég meleg ahhoz, hogy fáj, a csirke valószínűleg megtörtént. Egy második, nagyon hagyományos teszt az, hogy megragadja a dobot a végéig, és kigombolja. Ha szabadon mozog, azért van, mert a csípőízület körüli szövetek főztek és összehúzódtak. A csirke valószínűleg megtörténik.

Rózsaszín a csontban

Nem ritka, hogy egy csirke darabot talál, amely élénken rózsaszín középen, a csont közelében. Ez nem jelzi, hogy a csirke alulhagyott. Fiatal, tiszta madaraknál a csont húsa a hemoglobint tartalmazza, amely stabil, rózsaszín színűre készít. Ez teljesen normális, és nincs hatással arra, hogy a hús biztonságos-e enni. Ha nem vagy biztos benne, ellenőrizze a textúrát. A főtt csirke szilárd, a nyers csirke pedig puha és gumi. Ha főtt, a hús nagy része sápadt lesz, és csak a csont mentén lévő rész lesz rózsaszínű.