Hogyan kell kiválasztani a megfelelő kajak hosszát

A kajak egy kicsi, keskeny hajó, amelyet hagyományosan egy kettős pengéjű lapát használatával hajtanak. Mint a többi csónakázó berendezés esetében, a kajak ideális hosszának meghatározása néha nehéz feladat. Azok, akik meg akarják találni a legjobb hajót, a sebességet, a kormányozhatóságot, a méretet és a szállítási szempontokat szem előtt tartva kell tartaniuk. A kajak használatával tapasztalt kintlévő emberrel való konzultáció hasznos lehet az ideális kajakhossz meghatározásakor.

Vegye figyelembe a sebességbeállításokat

A kajak kiválasztásakor a sebességpreferenciák fontos szerepet játszanak. Az Ocean Kayak azt állítja, hogy egy hosszú, vékony hajó, amely körülbelül 17 láb hosszú, a legjobb azok számára, akik a kajakos utakon a sebességre koncentrálnak. Ezzel ellentétben azok, akik érdekelnek egy kényelmesebb kirándulást, jobbak lesznek a rövidebb, kilenc láb hosszú kajakkal. A kajakozásra újonnan induló személyzetnek rövidebb, lassabb modellt kell kezdenie, a gyorsabb lehetőségeket a képességek és a képességek javításának kell tekinteni.

Vegye figyelembe a kormányozhatósági beállításokat

A sebesség mellett a kajak mozgathatósága fontos szempont, amikor egy adott hosszúság kiválasztására kerül sor. Az Ocean Kayak szerint egy 9 láb hosszú kajak könnyedén manőverezhető a csavarral és fordulattal, és ideális lehet a folyókon vagy más szűk folyókon való használatra. Azok az egyének, akik nem érdeklik a kajak irányának megváltoztatásának képességét, általában jól illeszkednek a 17 méteres hajókhoz. A legtöbb esetben ezek a hosszabb kajakok nyílt folyókon és tavakon használatosak, ahol a helyzettel való bezárás nem jelent problémát.

Egyedi méretű megfontolások

Ugyanúgy, mint más sporteszközökkel, az elemet használó személy mérete szintén szerepet játszik a megfelelő kajakhossz meghatározásában. A rövidebb kajakok általában a legjobbak a gyermekek és a rövidebb felnőttek számára, jegyzi meg a REI. Ezzel szemben a kajakosoknak fontolóra kell venniük egy hosszabb hajó használatát, hogy nagyobb kényelmet és mobilitást biztosítsanak. A kajakok, amelyek túl rövidek a felhasználó számára, korlátozhatják a mozgást, és veszélyesek lehetnek a felborulás esetén.

Tárolási és szállítási szempontok

A kajak tárolására és szállítására való képesség szintén szerepet játszhat abban az esetben, ha eldönti, milyen hosszú idejű. Azok, akiknek van egy autó rackje, képesek arra, hogy egyszerűen biztosítsák a hajót az autójuk tetejére, ezzel kiküszöbölve sok közlekedési problémát. Ezzel ellentétben a kajakosok, akik nem rendelkeznek ilyen felszereléssel, korlátozhatják a közlekedési helyüket a járművükben. Végül meghatározhatjuk, hogy a kajakot mikor nem használják, fontos szempont lehet a hajó mérete kiválasztásakor.