Hogyan kell főzni csirkét egy schlemmertopf potban

Különféle agyagpörkölési vagy sütési edényeket használnak világszerte a kultúrákban az ételek elkészítéséhez szelíd, nedves melegben. A nem égetett terrakotta tűzhelyek elszívják a nedvességet az élelmiszerből, és lassan szabadítják fel, lassan koncentrálják a főzőfolyadékokat. A mázas agyagkonyhák megragadják a gőz belsejében, de megengedik, hogy néhányan elszökik a szellőzőnyílásokból vagy szándékosan laza fedelekből. A mázas tűzhelyek, mint például a német Schlemmertopf, egészségesebbek, mivel nem szívják fel a gyümölcsleveket az ételből, mivel főz.

Öblítse ki a csirkét belülről kifelé és hideg folyóvíz alatt. Ezután tisztítsa meg tiszta papírtörülközővel.

Préselj egy fél citromot a csirke felett, dörzsölve a lé a bőrébe. A csirkét sózzuk és borsozzuk, majd a kakukkfű leveleiből szórjuk meg. Tegyen még két szeletet a kakukkfűbe az üregbe, a kiürített citromfával együtt.

A Schlemmertopf tetejét hideg vízben 10-15 percen át áztassa. Helyezze a csirkét a Schlemmertopf-be, és cserélje ki a frissen áztatott fedelet.

Helyezze a Schlemmertopf-t a hideg sütő közepére. Fordítsa el a sütőt 375 fokos fokra, és csukja be az ajtót.

Sült a csirke a Schlemmertopf-ban 90 percig. Óvatosan vegye le a sütőből a rostélyt, és tegye a pultra egy oszlopra. Távolítsa el a fedelet, ügyelve arra, hogy elkerülje a forró gőz megszáradását.

Távolítsa el a csirkét a Schlemmertopf-ból, és lazán fedje le az alumínium fóliával. Hagyja, hogy a madár 10-15 perccel pihenjen, mielőtt faragni és kiszolgálni.